söndag, april 06, 2008

En inledning.

Jag har länge åtrått en egen blogg. En som faktiskt inehåller något; en som folk kommer tillbaka till, och som de tipsar sina bekanta om. Det som hittills fattats är vad den skulle kunna innehålla. Föredetta pretentiösa försök till bloggande har gjorts om och om igen; framförallt på LiveJournal. Det pretentiösa avled efter bara någon vecka och bloggen är numera endast ett sätt att hålla kontakten med vänner, skriva av sig och gnälla om stort och smått.

Det som är annorlunda med den här bloggens födelse är att jag nu har en målsättning. Genom att förvandla en av mina absoluta passioner litegrann hoppas jag kunna åstadkomma det där som jag så länge önskat att jag också kunde göra.

Min största passion är SPRÅK. Språk, språk, språk. Grammatik har varit ett intresse i ett antal år vid det här laget, och jag blir mer och mer militant. Dock har det nyss gått upp ett ljus för mig: Det finns ingenting som jag kan åstadkomma endast genom att klaga på alla dumheter som finns inom dagens språkbruk till likasinnade. Att bara snacka skit om andras misstag och okunskap är ju hyckleri av högsta graden! Det jag däremot skulle kunna göra är att dela med mig av min inte helt obefintliga kunskap. Skriva texter om hur saker och ting egentligen ska vara, helt enkelt.

När det kommer till språkbruk är jag en blandning av konservativ och liberal. Jag tycker att språk ska användas korrekt ("netspeak" är min ärkefiende. Eller så är jag "netspeaks"...), men jag anser även att de flesta avvikelser från normen (och "rätt"!) kan vara helt okej så länge de är aktiva val som kan motiveras av användaren. Själv skräddarsyr jag mitt språk utan större tanke på hur det "bör" vara; jag blandar språk och böjningar och användningsområden hejvilt så länge jag kan säga till mig själv att "så här är det kanske inte egentligen tänkt att vara, men nu tycker jag att det är så här och så här, och därför gör jag så ändå". Det är det jag tycker är så fantastiskt med språk.

Det som kan förväntas att finnas här är alltså texter om ord, grammatik, och språk i allmänhet. Jag kan inte garantera att allting här kommer att vara på svenska; som språknörd är det lika troligt att jag hittar något att skriva om från engelskan som från svenskan. Även franskan kommer förhoppningsvis att komma in på ett hörn så småningom. Men min intention är definitivt att här rikta mig mestadels till en svensktalande publik.

Väl mött!

3 kommentarer:

Inya sa...

Ett vokabulär! Korståg o.s.v.

Den här tycker vi om. *lägger till i listan*

Hans Lundahl sa...

Hvad sägs om bojkottande af svenskans tre sednaste stafnings- och böjningsreformer? (1870-tal, med korta ä-ljudet, tidigare default-val "e" - 1906 med v-ljudets förenkling mot tidigare v, hv, f, fv - och 1950 försvunno pluralformerna)

Petra sa...

Om det sägs att språk är dynamiskt, och att det därför är onödigt att bevara klumpigheter bara därför att det skall så vara. Varför göra saker svårare än de faktiskt är? Dessutom ogillar jag rent principiellt bojkotter i allmänhet. (Så länge jag går i skolan på svenska är det även oklokt att lägga sig till med vanor som skulle få examinatorer att himla med ögonen och undra var jag har förlagt förståndet. Eventuellt ändras detta om ett par månader då jag inte längre kommer att vara svensk student.)

Nog för att även jag njuter av enstaka arkaismer, men om sanningen ska fram så uttrycker jag mig hellre på ett sätt som en samtida publik förstår. Det är nu så att dagens ungdom generellt sett inte uppskattar tidig artonhundratalslitteratur framförallt därför att de inte förstår det de där läser.